Ana Sayfa Para Para Para 1 Milyon Dolar Kazanmak İster misiniz?

1 Milyon Dolar Kazanmak İster misiniz?

597

1 Problem Çöz 1.000.000 Dolar Kazan

ABD’deki Clay Matematik Enstitüsü (CME) her biri 1er Milyon Dolar ödüllü 7 matematik sorusu yayınladı. Şimdilik 1 probleme cevap geldi, 1 Milyon Dolar kazanıldı, 6 problem hala cevapsız; yani toplam ödülü 7 Milyon Dolar olan yarışmada 6 Milyon Dolar kazanmak hala mümkün.

Yarışma süreyle sınırlı değil. Ama bu “çok vaktimiz var” anlamına da gelmiyor, problemleri ilk çözen o problem için vaadedilen o milyon doları alacak; ikinci gelen trenin arkasından el sallayacak. Siz “Ah keşke okulda matematik dersini daha iyi dinleseydim” demeye başlamadan önce biz bu ödüllü yarışma hakkında biraz daha detay verelim.

Hikayenin Başlangıcı:

David Hilbert (1862-1943) matematik, cebir, geometri ve mantık alanlarında büyük katkılar yapmış bir Alman bilim adamı. 1900 yılında Uluslararası Matematikçiler Kongresine (Paris) 23 adet çözülememiş problemden oluşan bir liste sunmuş. Bu problemler 20nci yüzyıl boyunca matematikçilerin pek çoğu tarafından çözülmeye çalışılmış ve bir bölümü çözüm bulduysa geri kalanı hala çözüm beklemeye devam ediyor.

Bu olayın tam 100üncü yıldönümünde Clay Matematik Enstitüsü (CME) adlı bir ABD kuruluşu, yine Paris’te, 24 Mayıs 2000 tarihinde, 7 adet matematik problemi yayınladı ve bu problemlerin hala çözüm beklediğini söyleyerek çözenlere tam birer milyon dolar (rakamla 1.000.000 dolar, her problemi çözene) vereceğini duyurdu.

2010 yılında bu problemlerden bir tanesine çözüm geldi ve şu an çözülememiş olan matematik problemi sayısı 6. Dolayısıyla kazanılabilecek para miktarı 6 Milyon Dolar. Bu da iyi rakam, çünkü bilgisayar başında oturup uğraşarak -ve de kafayı çalıştırarak- kazanılabilecek yaklaşık 12 Milyon Lira’ya yakın bir paradan bahsediyoruz. Öyle “Amaan canım boşveer” denebilecek bir rakam değil, insanın rüyalarına bile girer.

İşte O 7 Problem:

CME tarafından listelenen ve 1 tanesini çözene 1 Milyon Dolar verileceği deklare edilen 7 matematik probleminin başlıkları ve daha detaylı açıklamalarını veren linkler şöyle:

– Problem 1: Poincare Hipotezi, www.claymath.org/millennium/Poincare_Conjecture (ÇÖZÜLDÜ)

– Problem 2: Birch ve Swinnerton-Dyer Hipotezi, www.claymath.org/millennium/Birch_and_Swinnerton-Dyer_Conjecture (ÇÖZÜM BEKLİYOR, ÇÖZENE 1 MİLYON DOLAR VERİLECEK)

– Problem 3: Hodge Hipotezi, www.claymath.org/millennium/Hodge_Conjecture (ÇÖZÜM BEKLİYOR, ÇÖZENE 1 MİLYON DOLAR VERİLECEK)

– Problem 4: Navier-Stokes Denklemi, www.claymath.org/millennium/Navier-Stokes_Equations (ÇÖZÜM BEKLİYOR, ÇÖZENE 1 MİLYON DOLAR VERİLECEK)

– Problem 5: P-NP Problemi, www.claymath.org/millennium/P_vs_NP (ÇÖZÜM BEKLİYOR, ÇÖZENE 1 MİLYON DOLAR VERİLECEK)

– Problem 6: Riemann Hipotezi, www.claymath.org/millennium/Riemann_Hypothesis (ÇÖZÜM BEKLİYOR, ÇÖZENE 1 MİLYON DOLAR VERİLECEK)

– Problem 7: Yang-Mills Teorisi, www.claymath.org/millennium/Yang-Mills_Theory  (ÇÖZÜM BEKLİYOR, ÇÖZENE 1 MİLYON DOLAR VERİLECEK)

*Not: Problemler ingilizce, ama bildiğiniz gibi internette çareler tükenmiyor; http://translate.google.com/ çeviri aracı ne güne duruyor :)

Son Durum:

2000 yılı Mayıs ayında sorulan bu 7 matematik probleminin şu ana kadar sadece 1 tanesi çözüldü. Yani 6 milyon dolar hala orada ve birilerinin kazanmasını bekliyor.

Tabii ki konu “matematik” değil de mesela “futbol” olsaydı, her sabah koca koca sayfaları doldurmak zorunda olan spor medyamızda bu 6 problem için tonlarca mürekkep akıtılırdı. Konu Gezi Parkı’nda geçse tüm siyasiler bu 6 problemi tartışırdı ve kimbilir ne şaşırtıcı sonuçlar çıkarırlardı. Ama iş matematik olduğu için basında 6 santimetre bile yer bulmayan bu 6 milyon dolarlık ödül gayet gerçek, gayet somut ve gayet kazanılası uzaklıkta duruyor.

Bir Nobel Edebiyat Ödülü, Bir UEFA Kupası, Bir Eurovision Birinciliği almış ama son madalyaları dopingli çıktığı için tam olarak dünya sıralamasında nerede olduğunu pek bilmediğimiz cennet vatanımızdan neden dünyaca ünlü ve 1.000.000 Dolar ödüllü bir Matematikçi çıkmasın ki?

Sonuç: Haydi Türkiye; bizden bu önemli konuyu 13 sene sonra tekrar ısıtması, sizden de çevrede tanıdık bildik matematikçi veya kafası çalışan kimler varsa onları örgütlemesi, ve sahibini bekleyen bu 1 Milyon Dolar’lardan en az birini veya daha fazlasını ülkemize getirmesi…

Neticede 1.000.000 Dolar -ki şu an yaklaşık 2.000.000 Türk Lirası ediyor- kazanmak tabii ki öyle kolay iş değil, kolay olsa zaten şu ana kazanılır biterdi. Ama şurası kesin ki zafer direnen, inat eden, uğraşan, çalışan ve terleyenlerin olacak. Haydi Türkiye…

Daha Fazla Bilgi:

Clay Matematik Enstitüsü (CME) internet sitesi: www.claymath.org

CME Milenyum Projesi: www.claymath.org/millennium

CME Kurallar ve Detaylar: www.claymath.org/millennium/Rules_etc/

CME 7 Matematik Problemi: (pdf yaklaşık 1MB) www.claymath.org/library/monographs/MPP.pdf

Kaynaklar:

– Washington Post Gazetesi (ABD) 25.05.2000: “1 Million Dollar Mathematics”, yazarı: Charles Trueheart.

– The Times (ABD) 31.05.2000: “Numbers Man”, yazarı: Anjana Ahuja.

– Die Zeit (Almanya) “Mathematik Für Millionen”, 25.05.2000.

– Le Monde (Fransa) 25.05.2000 “Mathématiques: 7 Questions à 1.000.000 Dollars”, yazarı: Jean-Francois Augereau.

– Libération (Paris) 25 Mayıs 2000 “Le Jeu Des 7 Casse-Tête”.

– Le Figaro (Fransa) 25.05.2000 “Voulez Vous Jouer Avec Les Maths?”

– Scientific American Dergisi (ABD) Ekim 2000 “Million Dollar Minesweeper”, yazarı: Ian Stewart.

– Boston Globe (ABD) 27.03.2001 “Who Wants To Be A Math Millionaire?” yazarı: David Appell.

+ Dip Not: “1.000.000 Doları boşver, online alışveriş yaparsam kaç para kazanırım?” diye soranlar için ise tıklanması gereken adres şu: www.avantajix.com

 

Önceki İçerikEvcil Hayvan Masraflarını En Aza İndirmek
Sonraki İçerikÇarşıdan Aldım 1 Elbise, Eve Geldim 36 Elbise!