Ana Sayfa Yaşam Bilgisayar Başında Spor Yapmak

Bilgisayar Başında Spor Yapmak

511

“Bilgisayar” ve “Obezite” elele giden iki kelime. Tek farkları birinin önemini hemen kavrayıp “Computer” kelimesinden Türkçe’ye anında tercüme edebilmişiz; diğerini ise daha önemini anlamadan ve çevirmeye fırsat bulamadan gafil avlanıp kullanmaya başlamışız. O kadar ani gelişmiş şu obezite problemi yani…

Bugün Sağlık Bakanlığı’nın “Obeziteyle Mücadele Kampanyası” uyarınca tüm AVM’lerdeki yürüyen merdivenlerin 15 dakika boyunca durdurulacağını (yürümeyen merdiven olacaklarını) duyunca aklımıza şu geldi:

Avantajix internetin en büyük alışveriş merkezlerinden biri ama biz bu kampanyaya katılamıyoruz. Neden? Çünkü Avantajix’te yürüyen merdiven yok.

İşte bu nedenle yürüyen merdiven durdurmak yerine, sizinle (madem ki şu anda bilgisayar başındasınız ve hala bu yazıyı okumaya devam ediyorsunuz) “Bilgisayar Başında Nasıl Spor Yaparız” konusundaki uzman önerilerini aşağıda paylaşmaya karar verdik.

Eğer Bütün Günümüz Bilgisayar Başında Geçiyorsa Nasıl Spor Yapabiliriz?

Günümüzde bilgisayarların bize dayattığı yeni yaşam tarzı, duruşumuza, oturuşumuza ve organlarımızın kullanımına bağlı olarak boyun, sırt ve bel ağrılarına zemin hazırlıyor. Uzun süreli masabaşı çalışması yapanların hemen tamamında bu tür ağrılar görülüyor. Zamanla bu ağrılar ciddi sağlık sorunlarına dönüşebiliyor.
İSKELET VE KASLARIMIZI GÜÇLENDİRMEK
Türkiye Hastanesi fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Burcu Söylemez, ofis ortamının getirdiği sağlık sorunlarıyla ilgili olarak “Doğumsal olarak bir anormallik olmasa da yanlış postür (duruş), zaman içinde insanın kas ve iskelet yapısında bozulmalara, deformasyonlara ve sonuç olarak ağrılara neden olur” diyor ve ekliyor: “İskeletimiz, yani kemiklerimiz, doğumumuzdan ölümümüze kadar bizim isteğimiz dışında metabolizmasını devam ettirir. Kendi isteğimizle ilaç, vs. kullanmadan, kemiklerimizi güçlendirmemiz mümkün değildir. Buna karşılık, kaslarımızı istemli olarak güçlendirebiliriz.”
İşte bu güçlendirme ile kas ağrılarını ortadan kaldırmak mümkün olabiliyor. Bunun için parasal gücü olanlar çeşitli jimnastik aletlerinin kullanıldığı salonlardan yararlanıyor. Ancak, kasları güçlendirmek için ille de jimnastik salonlarına gitmek gerekmiyor.
SPOR YAPAMAYANLAR NE YAPMALI?
Spor yapma imkanı olmayanlara kaslarını güçlendirmeleri için masa başında ve ofis içinde kolaylıkla yapabilecekleri hareketler öneriliyor. Bunlar arasında masa ve sandalyeyi kullanarak yapılabilecek sırt ve bacak kaslarını germe hareketleri de bulunuyor.
Bu egzersizler, kaslarda esnekliği ve uzamayı sağlamanın yanında, düzenli yapıldığında kasların güçlenmesine de yardımcı oluyor. Güçlenen kaslar sayesinde boyun, sırt ve bel omurları destekleniyor, duruş düzeliyor ve yorgunluk hissi azalıyor. Egzersizler sırasında düzenli nefes alıp vermeye özen göstermek suretiyle ruhsal gerginliğin azaltılması da sağlanabiliyor.
EL BİLEKLERİ İÇİN
Sol kolunuzu öne uzatın. Sağ eliniz ile sol parmaklarınıza her iki yönde germe hareketleri yaptırın. Önce parmakları geriye doğru gerip ona kadar sayın sonra gevşetin ve bu hareketi iki kez tekrarlayın. Aynı hareketleri öteki elinizle yapın.
El bileklerinizi, içe doğru sekiz kez çevirin, aynı hareketi ters yönde tekrarlayın.
OMUZLAR İÇİN
Omuzlarınıza önden arkaya doğru rotasyon hareketi yaptırın. Omuzları önce öne, sonra yukarı, sonra geriye hareket ettirin. Bunu 8 kere yapın. Aynı hareketi arkadan öne doğru tekrar edin.
Sağ elinizi sol omzunuza koyun. Sağ dirsek yukarıda ve yere paralel konumda dururken, sol eliniz ile sağ dirseğinizi geriye doğru itip, germe yapın. Sağ omuzdaki gerilmeyi hissedin. Bu pozisyonda 10’a kadar sayın. Diğer omuzu da aynı şekilde gerin. Bunu iki kere yapın.
GÖĞÜS VE SIRT İÇİN
Ayakta durun. Ellerinizi kalçalarınızın üzerine koyun. Her iki kolu arkada birleştirmek istermişcesine geriye doğru çekin. Bu pozisyonda 10’a kadar sayın.
Omuzlarınızı olabildiğince öne itin. Sonra normal pozisyona dönün. Daha sonra olabildiğince geriye itin. Bunu 8 kere yapın.
AYAK BİLEKLERİ İÇİN
Otururken: Her iki topuğu yerden kaldırın. Ayak bileklerini içe doğru çevirin. 8 kere yapın. Aynı hareketi ters yönde yapın. Ayakta: Masa ve sandalyeden destek alın. Tek ayak üstünde durun. Diğer topuğu yerden kaldırın. Bileği içe doğru çevirin, gövdenize doğru çekin. Sonra pedala basar gibi ileri itin. 8 kere yapın.
BEL İÇİN
Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde ayakta durun. Dizlerinizi hafifçe bükün. Gövdenizin üst kısmını (kollar bükülü olacak) sağa doğru çevirin. Sonra aynı hareketi sol tarafa doru yapın. Bunu dört kez tekrarlayın.
Bu hareketi ayakta veya otururken yapabilirsiniz. Sırtınızı oturuyorsanız sandalyeye, ayakta iseniz duvara yaslayın. Ayakta iseniz dizlerinizi hafifçe bükün. Gözler tam karşıya bakarken, sağ elinizi bacağınızın üzerine koyun, sol kolunuzu yukarı uzatın ve gövdenizi yavaşça sağa doğru eğin. Bu pozisyonda 10’a kadar sayın. Yavaşça ilk pozisyona dönün. Hareketi ters tarafa doğru tekrarlayın. 2 tekrar yapın. (Bu hareketi ayakta duvara sırtınızı vererek yapmayı tercih edin)
SIRT İÇİN
Sandalyeye dik oturun. Sandalyenin kenarlarından tutarken, önce sağ dizinizi sonra sol dizinizi yukarı kaldırın. Bunu 4’er kere yapın.
Sandalyenin arkasına geçin ve tutunun. Sağ dizinizi olabildiğince yukarı kaldırın. Başlangıç pozisyonuna dönün, sonra sağ bacağı tamamen geriye itin. Bunu 8 kere yapın.
Oturur pozisyonda iken, yavaşça sandalyenin arkasına yaslanın. Kollarınızı iyice yukarı ve geriye doğru uzatın ve gerinin. Bacaklarınızın önde ve düz, ayaklarınızın yerde olmasına dikkat edin.
GENEL ÖNERİLER
Fiziksel durumunuzun belirlenmesi amacı ile, egzersizlere başlamadan önce bir fizik tedavi doktoruna başvurun.
Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Ara sıra oturduğunuz yerden kalkın ve birkaç germe egzersizi yapın. Sık tutulan veya çabuk yorulan kaslarınız üzerinde yoğunlaşın.
Uygun sıcaklıkta ve iyi havalandırılan yerlerde egzersiz yapmaya çalışın.
Hareketleri zorlamadan, canınızı acıtmadan ve yavaş olarak yapın.
Özellikle boyun ve sırt hareketleri sırasında hızlı ve sıçrayıcı hareketlerden sakının.
Hareketler sırasında düzgün nefes alıp vermeye dikkat edin.
Egzersizi bitirmeden önce derin bir nefes alın.

Kaynak: Yukarıdaki yazının italik yazan bölümlerini NTVMSNBC‘den alıntı yaptık. Onlar da kaynak olarak Profilo AVM Mag‘da yapılan bir röportajı göstermişler. Bilgisayardan arada sırada başınızı kaldırıp bu egzersizleri yapmayı ihmal etmemenizi hararetle tavsiye ediyoruz.

Önceki İçerikİtiraf.com’da Yazmayan İtiraflar
Sonraki İçerikOrtalığı Ayağa Kaldıracak Fikirler