Eskiden çalışmayan buzdolabımızı kapıcıya verirdik, bir de üste para verirdik ki koca şeyi taşısın da bir yerlere atsın diye. Su kaçıran çamaşır makinemiz, modeli geçtiği için parçası bulunamayan bilgisayarımız, hırsız girse de çalıp bizi kurtarsa diye beklediğimiz zımbırtıların olduğu dolap sadece bizim balkonun değil her evin genel sorunları arasındadır. Daha doğrusu “arasındaydı“. Çünkü artık tüpü patlamış televizyonumuzu belediyenin çöp kamyonuna verebilmek için dil döküp üste para verdiğimiz dönem geride kaldı. Eskilerin deyimiyle “Bit Pazarına Nur Yağdı“. Devlet eskimiş beyaz eşyalarımızı, elektrikli ve elektronik cihazlarımızı parayla geri satın almaya karar verdi.
“Buna göre, ağırlık bazında olmak üzere 2013’te büyük ev eşyalarının yüzde 65’i, küçük ev aletlerinin yüzde 40’ı, bilişim ekipmanları ve telekomünikasyon ekipmanlarının yüzde 50’si, elektrikli ve elektronik aletlerin yüzde 40‘ı, oyuncaklar, eğlence ve spor aletlerinin yüzde 40’ının geri dönüşümü hedefleniyor.” diyor bugünkü gazeteler.
Aslında tam öyle değil; isterseniz en baştan ve yavaş yavaş anlatalım çünkü konu hepimizi ve özellikle cebimizi ilgilendiriyor. Bunu bilmeyen para kaybediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elektrikli ve elektronik atıkların geri toplanması konusunda 2012 yılında bir yönetmelik hazırladı ve bu yönetmelik 22.5.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı; orijinali şurada: www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/05/20120522-5.htm
2013 yılının Haziran ayında yürürlüğe girecek olan bu yönetmeliğe göre bakın neler olacak:
– Atık Elektikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE’lerin) öncelikle toplanıp yeniden kullanımı teşvik edilecek, bu olmazsa AEEE’lerin içindeki unsurların geri dönüşümü sağlanacak.
– Belediyeler AEEE’ler için bir alan tahsis etmek ve bunu halka duyurmaktan sorumlu. (Mesela İstanbul Belediyesi bunu 30 Nisan 2013’e kadar yapıp İstanbulluları bilgilendirmek zorunda.)
– Daha sonra bu ürünleri satan firmalar da bu AEEE’lerin toplanmasından sorumlu tutulacak. Yani ev ve işyerlerindeki eski ürünlerin kurulacak sektörel dernekler vasıtası ile taşeron firmalara toplatılacak. Aralarında Arçelik, Beko, Bosch, Profilo, ve Vestel’in de bulunduğu beyaz eşya üreticileri ile Apple, Casper, Dell, HP, Samsung, Sony ve Toshiba gibi (isimler harf sıralamasıyla verildi) bilgisayar üreticisi firmaların atık toplama amacı ile üye oldukları TÜBİSAD ve BESD gibi dernekler aracılığıyla çalışmalar yapılacak.
– Peki eski elektrikli teneke yığınlarımızı kaç paraya satabileceğiz? Bunun için şimdilik kesin bir bilgi yok ama pazarın büyüklüğü ve devletin zorlaması çok enteresan gelişmelere gebe. Üstelik yumurta kapıya gelmiş vaziyette.
Onun için siz siz olun, eğer kapıcıyı çağırdıysanız bile “pardon” deyip geri yollayın, ve gelişmeleri dikkatle izleyin. Konu enteresan ve cebimizi direkt ilgilendiriyor.
Daha fazla detay isteyenler için bu haberin yayınlandığı birkaç gazeteyi aşağıda bilginize sunalım.
Bu haber şu gazetelerde yayınlandı:
– Eski Eşyalarınızı Atmayın (Star Gazetesi) http://haber.stargazete.com/guncel/eski-esyalarinizi-sakin-atmayin/haber-718249
– Bunları Sakın Atmayın (Gazete Vatan) http://haber.gazetevatan.com/bunlari-sakin-atmayin/504940/2/Ekonomi
– Eski Elektronik Ürünlerinizi Atmayın (Hürriyet) www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22322945.asp
– Eski Beyaz Eşyayı Atmayın Haziranda Paraya Çevirin (Milliyet) http://ekonomi.milliyet.com.tr/-eski-beyaz-esyayi-atmayin-haziranda-paraya-cevirin-/ekonomi/ekonomidetay/10.01.2013/1653526/default.htm
(…)