Çalkantılı dönemlerde paramızı nereye yatıracağımızı bilemeyiz ve (aslında dönem ister çalkantılı olsun ister çalkantısız) biz parayı nereye yatırdıysak genelde o enstrüman en az geliri getiren enstrüman olur.
Bunun nedeni bizim hadiseleri geriden takip etmemizden kaynaklanır. Çünkü biz eğer bir olayı o sabah gazeteden okuduysak ve ona göre bir yatırım kararı aldıysak, aslında o olayı yazan gazeteci onu bir gün önce duymuştur. Gazetecinin kaynağı olan kişi ise belki de haftalar önce duymuştur. Sonuç: Sağır sultanın bile duyduğu önerilere göre pozisyon alırız ama artık çok geç olduğundan zarar kaçınılmazdır.
Örnek mi istiyorsunuz. Altın: Evet, altın 300 dolarken almadık, iki katına çıkıp 600 olunca gazetelerde kısa bir haber oldu, onun da iki katına çıkıp 1200 dolar olunca biraz daha fazla haber oldu falan. Daha sonra tüm gazetelerde “altına yatırım yapın” yazmaya başlayınca hep beraber altın almaya başladık, fiyat 2000 dolar olduğunda bile alanlarımız oldu. Ortalık bir ara öyle toz duman oldu ki bir sabah uyandığımızda çeyrek altının fiyatı yarım altının fiyatını geçmişti. Ya da artık bizim pusulalar kuzeyi göstermiyordu. İşte o sıralarda altın alanlar şu an tarihi bir zarardalar, çünkü önce o 300 dolardan alanlar 2000’e satmaya başladı, daha sonra 600 dolardan alanlar ve 1200 dolardan alanlar sattı. Sonuç: Haberi en son okuyan kaybetti.
O halde bir konuda yatırım yapmadan önce
a) Zarar etmemek için: “o konuyu en son duyan kişi” olmamak gerekiyor.
b) Kar etmek için: “o konuyu ilk duyan kişi” olmak gerekiyor.
Yani bir yatırım fikri iyi bir fikirse başka hiçkimsenin aklına gelmemiş olmalı. Hatta siz bile ilk duyduğunuzda “Yok canım daha neler!” diyebilmelisiniz.
Bu yazıda size bahsedeceğimiz yatırım da öyle bir yatırım ve otomotiv sektöründen. Daha da detay vermek gerekirse kamyonet sektörü. Haydi markasını da verelim TOYOTA kamyonet.
Bakın size aşağıda renkli renkli resimler eşliğinde, doğru yatırım yaparsak paramız nasıl Michael Jackson’un geri geri yürüme dansı gibi geriye gitmiyor, anlatalım:
ŞİMDİLERİN EN SAĞLAM YATIRIMI: TOYOTA KAMYONET
Yandaki küçük resimleri birleştirin ve asıl büyük resmi görün:
Afganistan’da Libya’da, Çad’da, Gine’de, Mali’de bütün dünya yanılıyor olamaz.
Nikaragua, Etiopya, Rwanda, Liberya, Somali, Eritre, Sudan, Kongo onlarca ülkede aynı marka kamyonetin kullanılması bir tesadüf müdür?
Yoksa bu kamyonetlerin Hanibal’in filleri ve Fatih’in topları gibi bize hala söylenmemiş gizli bir özelliği mi var?
Toyota Kamyonetler neden bu kadar revaçta.
Bakın bu söylediklerimizi gazeteler daha yazmadı: Geleceğin altın yatırımı Toyota Kamyonet. Yakın gelecekte Toyota kamyoneti olanlar gerine gerine kamyonetini elini öpene satarlarken, bu yazımızı okumamış olanlar “aah oralar eskiden dutluktu” diye dizini dövecek.
Gazeteleri açın ve satır aralarını okuyun: Bu hafta mesela Fransa Mali’ye uçaklar ve helikopterlerle bir askeri operasyon başlattı; operasyonun birinci gününde Toyota Kamyonet’in birinden açılan ateşle bir Fransız helikopteri düşürüldü. Düşünsenize Toyota Kamyonet borsada bir kağıt olsa bugün tavan yapmıştı.
Google’da bir arama yaptık ve bu kamyonetlerin 300.000 km gittikten sonra hala ilk günkü gibi çalıştığını, 25 metreden düşünce kırılmadığını, alevlerin içinden geçse bozulmadığını, dorsesinde 30 kişiyle prefabrik binaları yarıp geçtiğini, yakıtı kokladığını, eskimeyip püskümediğini, şarap gibi yıllandığını okuduk.
Elmas gibi birşey bu yani, paslanmıyor, yıpranmıyor, “kaybolmayan sakız” reklamı gibi sinir bozucu bir şekilde çalışmaya devam ediyor.
Kısacası iklim savaşlarının, kabile dalaşmalarının, zenci baharlarının, açlık çatışmalarının, sen bana yan baktın ben sana yan baktım katliyamlarının daha fazla beklendiği gelecek için özgün bir yatırım önerisi arayanlara duyurulur.
Ha sonuçta bu sadece bir fikir. Yani hemen bankanızdaki tüm parayı çekip kamyonete yatırmamak ta lazım. Bursa’da, Konya’da, Antep’te, minibüsü ambülansa, kamyoneti çöpkamyonuna, tekerlekli kamyonu paletli karsavara, çöp konteynerini taksiye çevirebilen kaporta ustaları var. Gidin onlardan da yorum alın. Sadece bizim fikrimizle yatırım yapmayın. Çünkü dediğimiz gibi, bu sadece bir fikir.
Hem öte yandan biz kendimiz böyle bir yatırım yapar mıyız, yapmayız, o başka.
…
Bir sonraki yazımızda “Ormanda Bedava Bulunan ve Kilosu 8000 Euro’ya Satılan Trüf Mantarından Nasıl Para Kazanılır?” konusunda buluşmak üzere sağlıcakla kalın.