“Dünyamızın Uydusu Ay” lafını çok yakında “Dünyamızın Uydularından Biri Olan Ay” şeklinde değiştirmek üzere çalışmalar yapıldığını biliyor muydunuz?
Dünyamızın ikinci uydusu çoktan keşfedilmiş ve bu yeni uyduya 2006RH120 ismi konulmuş. İsim çok şairane olmasa da NASA bu uyduyu kabul etmiş ve çok yakında okul kitaplarındaki bilgilerin değiştirilmesi gündemde.
DÜNYA’NIN 1 DEĞİL 2 AY’I OLMASI DURUMU
Bu keşfi yapan Helsinki Üniversitesi’nden Mikael Gravnik adında bir astrofizikçi. Günümüz teleskoplarının yeteneklerinin sınırlı olduğunu ve sırf bu yüzden Şili’de kurulmakta olan Dünya’nın en büyük teleskopunun ise 2020 yılında hizmete açılacağını bilen Gravnik, bu uzay körlüğümüzü matematiksel gözlemlerle aşmak üzere bir çalışma başlatmış. “Dünyamızın tek uydusunun Ay olduğu” şeklindeki ilkokul bilgisinin ciddi bir şekilde sorgulanması gerektiğini düşünmüş ve 1 senelik bir çalışmanın sonunda 14 Eylül 2006 tarihinde dünyanın çevresinde dönen ikinci uyduyu keşfetmiş.
Mikael Gravnik’in 2006RH120 adını verdiği bu uydu, birkaç metre çapında ve teoriye göre dünyadan kopmuş bir parça değil, uzaydan gelmiş ve Dünya’nın yörüngesine yerleşmiş eski bir asteroid. Gravnik’in 2006-2007 yılları arasında yaptığı çalışmalardan edindiği bilgilere göre uydumuzun boyu yaklaşık birkaç metre civarında. Şu anki teleskoplarla genelde 1 kilometre çapından daha küçük nesneleri sağlıklı bir şekilde göremediğimizi düşünürsek, Mikael Gravnik’in bu keşif için neden sadece teleskopları kullanmadığını, uzay cisimlerinin birbirleri ile etki ve tepkime matematiği ile çekim hesaplarını da dikkate alarak bu keşfi yaptığını anlamamız mümkün. Astrofizik uzmanı bu buluşunu basına ve bilim dünyasına açıklarken “Aslında benim için küçük insanlık için büyük adım, Ay’a değil 2006RH120’ye adım atmak olacaktır” şeklinde konuşmuş.
PEKİ BİZ BU İŞTEN NE KAZANIRIZ?
Tabii ki 2006RH120’ye uzay gemimizle inip ona bayrağımızı dikecek değiliz. Ama “bilgi” her zaman en büyük kazanç kaynağıdır. Mesala siz Avantajix’i bilmeseydiniz bugünkü belli kazanç kalemlerinden haberiniz olmayabilirdi ve bu belki de sizi hiç rahatsız etmezdi. Ama değil mi ki şimdi Avantajix var; hiç bir şey artık eskisi gibi olmayacak. Yani Wikipedia’nın dediği gibi “Bilgi Güçtür, Güç Paradır”
“Bilgiyi nasıl paraya çeviririz?” sorusunun cevabı muhtelif. Her yiğidin yoğurt yiyişi mutlaka farklı olur. Mesela 10 kişiyle birer tepsi baklavasına iddiaya girseniz sonuçta kazandıklarınızla pastane bile açabilirsiniz.
– Fikret Abi biliyor musun dünyamızın ikinci bir uydusu varmış
– İkinci bir Ay mı? Alicim seni kazıklamışlar oğlum, yıldızdır o yıldız
– Yok be Fikret Abi, Dünya’nın çevresinde dönüyormuş; hem yıldız dediğin şey dünyaya o kadar yaklaşsa sigaranı yakmak için kibrite gerek kalmaz
– Alicim sabah sabah kafa bulma bizimle; dün gece ben baktım Ay bir taneydi
– Fikret Abi istersen bir tepsi baklavasına iddiaya girelim
– Hmm… Alicim baklavayı boşver şunu bir takım elbisesine yapalım da bir daha böyle saçma fikirlerle vaktimizi alma…
Tabii ki her fikrin paraya çevrilmesi fikrine, kişisine, ülkesine ve mevsimine göre değişir; siz mutlaka başka başka monetizasyon yöntemleri de bulabilirsiniz. Ama paraya çevrilmese de bu bilginin kendisi yeterince ilginç.
Kaynaklar:
– Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/2006_RH120 sayfasında şöyle yazıyor: “2006RH120 NASA tarafından da Dünya’nın ikinci uydusu kabul edilen asteroittir.”
– Astronomi ve Astrofizik Dergisi (İngilizce) A&A, Mart 2009, Vol:495, No:3, Sy: 967 www.aanda.org/articles/aa/full_html/2009/09/aa10965-08/aa10965-08.html
– Science & Vie Dergisi (Fransızca) Mart 2012 www.science-et-vie.com
– Ve bilumum Uzay, Bilim, Teknoloji ve Haber websitesi…