Ana Sayfa Yaşam Sakal Vergisi Vermeyenleri Polisin Tıraş Ettiği Zamanlar

Sakal Vergisi Vermeyenleri Polisin Tıraş Ettiği Zamanlar

158

Sevgili Dostlar,

Bugün 6 Nisan, Rus Çariçesi II. Katerina’nın 1772’de koca bir ülkeyi (belki de bütün dünyayı) çok garip bir vergiden kurtardığı gün.

Hikaye Çar I. Petro’nun (ki bizde “Deli Petro” olarak tanınır) Avrupa ziyareti ile başlar. Petro, Rusya’ya döndüğünde hızla modernleşen Avrupa erkeklerinin sakalsız olduğunu, bu nedenle Rusların da sakallarını kesmesi gerektiğini, kesmeyenlerden ise “Sakal Vergisi” alınacağını açıklar (1698). Hatta verdiği bir davette, gelenlerin üzerine çullanıp sakallarını bizzat kendisi keser. (Kaynak)

Bunu izleyen günlerde Rus polisi sokakta sakallı yayaları çevirip Sakal Vergisi kontrolü yapmaya başlar. Vergiyi ödeyenler devletten bunun karşılığında metalik bir pul/para almakta ve polise bunu göstermektedir. Böylece vergisini verenler kurtulurken, diğerlerini polis kaldırımda yaka paça tıraş eder. (Kaynak)

Neyse ki 6 Nisan 1772’de Katerina bu vergiye son verir ve Rusya’da sakalın devlet açısından resmen “para” ettiği ve ekonomiyi sakallı erkeklerin kurtardığı günler sonra erer. Ülkede 6 Nisan Sakal Günü olarak kutlanmaktadır. (Kaynak)

Aslına bakarsanız Türkiye’de (şimdilik) böyle bir vergi yok, ama “sakal” kelimesi nedense hep parayla ilişkilendirilir. Bahattin Sezgin’in Yeni Argo Sözlüğü’nde “sakal” kelimesinin para anlamında kullanılabildiği ve örnek cümle olarak (esnaflar için) “siftah parası” olduğu belirtilmiş. Ali Püsküllüoğlu’nun Türkçe’de Argo Sözlüğü ise, “sakal atmak” sözünü (belki de esnafın aldığı parayı keyifle sakalına sürmesi nedeniyle) “siftah parası vermek, ilk alışverişi yapmak” şeklinde açıklıyor. Günün parayla ilgili diğer bilgileri ise aşağıda sıralanıyor.

Günün İlham Veren Fikirleri:

Bugün Başka Ne Kazanabiliriz?

1) Avantajix Huawei Watch Ultimate Akıllı Saat Hediye Ediyor:
Avantajix bir şanslı takipçisine “Huawei Watch Ultimate Akıllı Saat” hediye edecek. Instagram üzerinden yapılacak bu çekilişe eğer siz de katılmak isterseniz; @avantajix ve @huaweimobiletr hesaplarını takip edin, içerik postunu beğenin ve arkadaşlarınızı etiketleyin. Son katılım tarihi: 14.04.2023. Detaylar için link: https://www.instagram.com/p/CqXg2gfIGI_/

2) 23 Nisan Kelebek Kids Resim Yarışması:
Kelebek Mobilya 5. Geleneksel 23 Nisan Kelebek Kids Resim Yarışması için hayallerinizi resmederek fotoğrafını çekin, internete yükleyerek hediye kazanma şansını yakalayın. Ödüller: 5 kişiye kitaplık, 5 kişiye abajur, 5 kişiye çalışma masası, 5 kişiye halı, 3 kişiye genç odası. Son katılım tarihi: 10.05.2023. Detaylar için: https://www.instagram.com/p/CqYcp7BDlXD/

3) Weleda Skin Food Bakım Setine Siz Sahip Olun:
Flavus, 3 şanslı takipçisine Weleda Skin Food nemlendirici, dudak balmı ve body butter hediye edecek. Çekilişe katılmak isterseniz; @flavuscom ve @weleda_tr hesaplarını takip edin, yorumda yeşil kalp emojisi ile 1 arkadaş etiketleyin. Kazananlar 14.04.2023 tarihinde açıklanacak. Daha fazla detay için link şöyle: https://www.instagram.com/p/CqlVK5rvTdN/

4) Magnum Çubuklarından Porsche Otomobil Çıkıyor:
A101’e Avantajix’ten tıklayarak gidip kampanyalı Magnum’lardan alın ve öncelikle para iadenizi kazandıktan sonra bir de şu çekilişe katılın: Magnum 2 kişiye birer Porsche otomobil hediye edecek. Çekilişe katılmak isterseniz Magnum çubuklarındaki şifreyi internet üzerinden girmek yeterli. Son katılım tarihi: 30.09.2023. Detaylar için: https://www.magnumicecream.com/tr/

Sağlıkla, Barışla ve Sevgiyle Kalın.

………

(Not: Yukarıdaki yazı Avantajix kullanıcılarına 06.04.2023 tarihinde gönderilmiş olan e-bültenin bir kopyasıdır. Siz bu yazıyı okuduğunuzda kampanyalar güncelliğini yitirmiş olabilir. En güncel detaylara şuan www.avantajix.com adresinden ulaşılabilir. Keyifli okumalar dileriz.)
Önceki İçerikYavru Vatan Alaska Fırsatı
Sonraki İçerikPara Peşinde Koşanların Üstünden Tren Geçmesin